Visie en werkwijze:
Aspecten van veroudering ?

1. Verminderde doorbloeding. Arteriosclerose begint vanaf je 25ste levensjaar. Vanaf je 70ste in versneld tempo

2. Verminderde hormonale werking. Belangrijkste hormoonspiegels zakken al vanaf je 30ste levensjaar.

3. Verminderde mineralisatie van het lichaam. Dat betekent bij veroudering wordt het steeds moeilijker voor het lichaam om mineralen voor essentiële enzymfuncties in te zetten.

4. Verminderde werking van belangrijke weefselstructuren. Bijvoorbeeld nierfunctie wordt gradueel slechter als je ouder wordt. Bijvoorbeeld is het heel normaal dat 70ste jarige 20-30 % van zijn nierfunctie heeft ten opzichte van iemand van 30.

5. Onvolledige DNA replicatie De weefsels van het lichaam vernieuwen zich continue. Die vernieuwing van weefsel gebeurd door DNA replicatie. Bij het delen van DNA ontstaan er kopieer fouten. De uiteinden van een DNA streng ( Telomeren) brokkelen bij delen (kopiëren) af. Afhankelijk van de toxificatie van het weefsel structuur.
Dus veroudering kun je beschouwen als de mate van afbrokkeling van het DNA streng bij kopiëren.
Dus bijvoorbeeld de levercellen kopiëren zich ongeveer om de 3-4 maanden, hoe groter de toxische belasting van de lever is hoe meer het DNA afbrokkelt hoe slechter de nieuwe kopie cellen zullen zijn.

6. Oxydatie zijn sterk verouderde processen in het lichaam die door vrije radicaal vorming schade aan doen aan lichaamscellen

7. Glycatie. Door de westerse levensstijl waarin veel suikers en koolhydraten genuttigd worden dag in dag uit, ontstaat er veel schade aan weefsels door versuikering aan processen.
Deze versuikering is een veroudering en degeneratie van weefsels.

8. Vermindering van zuurstof utilatie. Hoe ouder je wordt, hoe minder je lichaam in staat is je weefsels te voorzien van voldoende zuurstof. Daardoor ontstaat er een relatieve hypoxie van verschillende weefsels.

9. Verslechterende opname van voedingsstoffen uit de voeding.  Dat betekend dat er relatieve tekorten gaan ontstaan. Daardoor gaan orgaanweefsels minder goed functioneren.

10. Verminderde Mitochrondriale werking. Mitochrondriën zijn de energiecentrales in de cel. Die gaan minder ATP creeëren als je ouder wordt.

11. Ophoping toxinen. De meeste mensen die verouderen stapelen steeds meer toxinen. Veel ouderen hebben geen zin in allerlei vormen van drainage en ontgifting van bijvoorbeeld darm en leverreinigingen, vasten en dieta’s ondergaan etc. Mijn inziens is het nodig vanaf 50 e levensjaar regelmatig te draineren en of te ontgiften. In praktijk wordt dit uitgebreid gedaan.

12. Ophoping stress en onvoldoende diepe en uitrustende slaap. Veel mensen hopen in loop der jaren veel stress op in hun lichaam en komen onvoldoende tot een werkelijke ontspanning. Die ontspanning en voldoende diepe slaap is nodig voor de recuperatie van het lichaam. Er moet een balans zijn tussen sympathicus en parasympaticus. Vaak zijn mensen die klachten ontwikkelen die balans al jaren kwijt. Als die balans weg is slaat veroudering sterk toe. Een van de eerste dingen die we in praktijk doen is het herstellen van die balans en voldoende natuurlijk herstellende slaap.